Zorgatelier Maastricht - Beeldende therapie

Beeldende therapie wordt momenteel bij het zorgatelier maastricht enkel als individuele therapie aangeboden.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van allerlei materialen zoals potlood, verf, hout, steen, klei, textiel en collages. De keuze voor materiaal en opdracht worden zorgvuldig afgestemd op uw hulpvraag. In het beeldende werk worden kwaliteiten en valkuilen zichtbaar, tastbaar en concreet gemaakt.

Beeldende therapie biedt de mogelijkheid om te ervaren en gevoelens tot expressie te brengen. Dit geeft nieuwe inzichten en de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden aan te leren. Samen met de therapeut gaat u op zoek naar creatieve oplossingen en wordt de vertaalslag naar het dagelijkse leven gemaakt.

Waarom?

Beeldende therapie kan onder andere helpen bij klachten die te maken hebben met:
Emoties: leren herkennen, voelen, uiten en reguleren van emoties, zoals bijvoorbeeld frustraties of boosheid, gevoelens rondom rouw en depressie.
Zelfbeeld: vergroten van zelfvertrouwen en jezelf verder ontwikkelen.
Gedrag: Leren omgaan met spanningen, stress en tegenslagen, oefenen met nieuw gedrag.
Sociale vaardigheden: leren samenwerken, bevorderen van assertiviteit, accepteren en stellen van grenzen.
Cognitie: vergroten van concentratie, verbeteren van doorzettingsvermogen, leren structuur aanbrengen, leren plannen, herkennen van gedachten en wat deze met ons doen.

Hoe?

Beeldende therapie is een therapie die op zichzelf staat.
Daarnaast kan de therapie ingezet worden als aanvulling op andere psychologische behandelingen, zoals traumabehandelingen of psychotherapie.

Voor wie?

De therapie vorm is een passende behandelvorm voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die op zoek zijn naar psychosociale ondersteuning en hulp.
Dit kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden, zie hiervoor ons aanbod voor groepstherapie. Er vindt altijd een individueel intakegesprek plaats.

Begeleiding versus behandeling

Zorgatelier Maastricht werkt in de dagbesteding (begeleiding) met verschillende therapeuten. Hierbij is het doel om samen een prettige dag er van te maken. Sociale contact te hebben, nieuwe activiteiten te ontdekken en veiligheid te ervaren.

Voor beeldende therapie (behandeling) kunt u met Catharina Ramaekers contact opnemen. Hierbij is het doel om doelgericht aan persoonlijk problemen, klachten of vragen te werken.