Over ons

De ruimte

Zorgatelier Maastricht is gevestigd in een verbouwde boerderijstal in de wijk Heugem aan de rand van Maastricht. Hier bevindt zich ons sfeervolle atelier.

De totale ruimte is 180 m2 en bestaat uit een grote werkruimte, een zijgang met ovens, een klein steen atelier, een woonkeuken, een rustruimte, een tuin en een binnenplaats.

Het team

Ons team bestaat momenteel uit vier professionals en acht vrijwilligers.

Zorgatelier Maastricht is een initiatief van Catharina Ramaekers, opgeleid als beeldhouwster en docent handvaardigheid. Ze volgde daarnaast specifieke NAH-scholing, zodat ze haar creatieve en didactische kwaliteiten optimaal kan inzetten ten behoeve van het zorgatelier. Op dit moment studeert ze creatieve therapie, deeltijd, in de drie dagen dat het zorgatelier gesloten is.

"Creativiteit is de rode draad door mijn leven. Twintig jaar werkte ik als toegepast kunstenaar voor - en met opdrachtgevers; het draaide steeds rond het kunstwerk en dat wilde ik graag veranderen.

Voortaan wil ik mijn aandacht in de eerste plaats geven aan mensen door hen te begeleiden met dagbesteding als middel. Dit raakt me dieper van binnen. Na zoveel jaren ervaring in kunst en docentschap, maar ook door ervaringen bij zorgorganisaties , is het zorgatelier een mooie manier om anderen het plezier van zelf iets maken te laten ervaren.

 Catharina Ramaekers wordt ondersteund door enthousiaste medewerkers met een achtergrond in zorg, kunst en psychiatrie;

 

Edith Dings

Vanaf het begin van mijn werken zijn creatieve werkvormen, voornamelijk beeldend, altijd middelen geweest om ( nieuwe) ingangen tot ontmoeten te ontsluiten en om het hoofd, hart en handen met elkaar te verbinden.

Ik ben ( mijn arbeidzame leven) begonnen als arbeidstherapeut, via maatschappelijk werk en kunstzinnig hulpverlener werk ik nu als transpersoonlijk therapeut. Ik heb gewerkt met ( clienten uit) verschillende doelgroepen; meervoudig gehandicapten, chronische psychiatrie, deeltijdbehandelingen GGZ en clienten in mijn therapeutische praktijk.

Het is voor mij een nieuwe uitdaging mij te verbinden en me zodaig te ontwikkelen dat ik bewust kan ZIJN met de doelgroepen van Zorgatelier Maastricht.

Mijn arbeidsverleden en mijn levenservaringen zijn mij hierbij van dienst.

Ik vind het een mooie opgave om daar waar de mens uitgedaagd wordt om om te gaan met groeiende beperkingen, samen nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Graag draag ik bij aan een gemoedelijke en insprirerende sfeer om dit mogelijk te maken.

Ilse Van Lieshout

Beeldend kunstenaar en creatief therapeut , ( verdere tekst volgt nog)

Irmgard Meufels

Activiteiten begeleidster en ambulant begeleidster dementie ( verdere tekst volgt later)

 

Naast de boven genoemde twee professionals staan acht enthousiaste, nauw betrokken, hartverwarmende vrijwiliggers met ervaring uit o.a zorg en kunst.